Miért fontos a klímakészülék évente minimum egyszeri, de akár többszöri karbantartása, tisztítása?

 

Sokan gondolják úgy, a klíma tisztítása nem fontos, hiszen nem használják annyit, felesleges pénzkidobás vagy majd én megcsinálom, hisz ez nem nagy ördöngösség.

A klíma készülék használatakor akár hűtésen vagy fűtésen használjuk, elengedhetetlen az évente minimum egy-kétszeri, de nem ritka a három-ötszöri karbantartás sem. 

Sokszor elég egy lakás felújítás, egy közelben lévő építkezés, egy forgalmas út, de akár a házi állataink is rengeteg port tudnak generálni. Már egy alacsony vagy közép kategóriás készülék is rendkívül nagy hatékonysággal, nagy mennyiségű port képes megszűrni, ezt a szűrőiben gyűjtve a készülék teljesítményét, de akár a működését is gyengíti, ezzel az áramfelvételt is jelentősen megnövelheti. 

A magasabb kategóriás készülékeknél, már saját hibakóddal vagy üzemóra számlálóval jelzi a készülék, hogy a karbantartásra szorul, a tisztítás rendszeressé válik.  Így érzékeljük, hogy a szűrő milyen gyorsan koszos, poros lesz, valójában ez határozza meg az évenkénti karbantartások számát. 

Az általunk forgalmazott és telepített alapmodellekben is van por, penész szűrő, de felső kategóriás készülékeinkben a baktérium szűrése is elengedhetetlen tartozék, hiszen a tiszta levegő nagyon fontos része életünknek. 

A klíma tisztítása és fertőtlenítése után a karbantartás nem fejeződött be. Ezt követi a készülék működésének, megfelelő hűtőközeg mennyiségének, a kondenzvíz kivezetésének ellenőrzése,    kültéri – beltéri egység szemrevételezése, ami szakember által és több éves tapasztalattal történik. Ekkor derül ki a klíma készülékünk valójában használatra kész állapotban van-e?

Ha szerelőink mindent rendben találtak, a készülék üzemkész, jöhet a meleg vagy akár a hideg.

Ne feledje a rendszeres karbantartás akár 3-5 évvel is megnövelheti a készülékek élettartamát és havonta akár több ezer forint áramszámlát spórolhat.

Hát csak ennyire fontos a klímakészülék karbantartása.